395

 Правління Національного банку України
ПОСТАНОВА
    від 26 жовтня 2007 р.№ 395
м. Київ 

Про затвердження  Положення про Комісію
Національного банку України з питань
нагляду та регулювання діяльності банків і
 Комісію з питань нагляду та регулювання діяльності
банків при територіальному управлінні
Національного банку України

З метою кодифікації нормативних актів  Правління Національного банку України
постановляє:
1. Затвердити Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків і Комісію з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальному управлінні Національного банку України (далі – Положення), що додається.
2. Визнати такими, що втратили чинність:
постанову Правління Національного банку України  від 09.11.98 № 470 “Про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”;
постанову Правління Національного банку України  від 21.05.2002 № 189 “Про затвердження  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків та внесення змін до  нормативно-правових актів Національного банку України”;
постанову Правління Національного банку України  від 03.01.2003 № 2 “Про затвердження Типового положення про Комісію з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальному управлінні Національного банку України”;
постанову Правління Національного банку України  від 01.09.2005 № 327 “Про внесення змін до  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”;
постанову Правління Національного банку України  від 02.06.2006 № 202 “Про внесення змін до  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”;
постанову Правління Національного банку України  від 23.08.2006 № 336 “Про внесення змін до  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”;
постанову Правління Національного банку України  від 28.02.2007 № 64 “Про внесення змін до  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”;
постанову Правління Національного банку України  від 19.07.2007 № 263 “Про внесення змін до  Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків”.
3. Комісії Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків переглянути рішення від 10.07.2002 № 180 “Про делегування повноважень Комісіям Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальних управліннях” з метою уникнення дублювання повноважень, визначених Положенням та нормативно-правовими актами Національного банку України.
4. Керівникам структурних підрозділів центрального апарату та територіальних управлінь Національного банку України забезпечити неухильне дотримання вимог Положення.
5. Керівникам структурних підрозділів центрального апарату  Національного банку України в разі внесення до нормативно-правових актів Національного банку України змін, пов’язаних із змінами повноважень  Комісії Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків і Комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальному управлінні Національного банку України, забезпечити подання відповідних пропозицій Департаменту методології банківського регулювання та нагляду для врахування їх під час підготовки змін до Положення.
6. Департаменту методології банківського регулювання та нагляду (Н.В.Іваненко) довести зміст цієї постанови до відома структурних підрозділів центрального апарату та територіальних управлінь Національного банку України  для  керівництва  в роботі.
7. Постанова набирає чинності з дня її підписання.
8. Контроль за виконанням  цієї  постанови  покласти  на заступника Голови В.Л.Кротюка, виконавчого директора – директора Дирекції з банківського регулювання та нагляду О.І.Кірєєва і начальників територіальних управлінь Національного банку України. 

В.о. Голови                                                                                          А.В.Шаповалов
Інд. 40-1

                                                                                                              ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                       Постанова Правлiння
                                                                       Національного банку України
26.10.2007 № 395 
                                                                            реєстр. № 1319 від 26.10.2007
   Положення
про Комісію Національного банку України
з питань нагляду та регулювання діяльності банків і
 Комісію з питань нагляду та регулювання діяльності
банків при територіальному управлінні
Національного банку України

1. Загальні положення
1.1. Положення про Комісію Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків і Комісію з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальному управлінні Національного банку України (далі – Положення) розроблене  відповідно до вимог Законів України “Про банки і банківську діяльність”, “Про Національний банк України”, нормативно-правових актів Національного банку України (далі – Національний банк) з питань регулювання діяльності банків та банківського нагляду і з урахуванням вимог Основних принципів ефективного банківського нагляду Базельського комітету з питань банківського нагляду.
Комісія Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків (далі – Комісія Національного банку) є спеціально створеним органом, якому Правління Національного банку делегувало окремі повноваження щодо здійснення банківського регулювання і нагляду. 
1.2. Комісія Національного банку здійснює свою діяльність на підставі  нормативно-правових актів Національного банку, рішень Правління Національного банку та цього Положення.
1.3. Комісію Національного банку очолює посадова особа, яка є  куратором служби банківського нагляду згідно з розподілом  функціональних  обов’язків. Заступник голови Комісії Національного банку призначається розпорядженням голови Комісії.
1.4. До складу Комісії Національного банку крім голови та заступника голови Комісії входять директори Юридичного департаменту, департаментів бухгалтерського обліку,  нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду, безвиїзного банківського нагляду, інспектування банків, реєстрації та ліцензування банків, реорганізації та припинення діяльності банків, з питань запобігання використанню банківської системи для легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму, валютного контролю та ліцензування.
У разі  відсутності  одного  з  членів  Комісії Національного банку повноваження  покладаються  на  його  заступника  (особу, уповноважену виконувати його обов’язки відповідно до посадових обов’язків).
З правом дорадчого голосу на засідання Комісії Національного банку можуть запрошуватися керівники інших структурних підрозділів центрального апарату  Національного банку.
1.5. Під час розгляду Комісією Національного банку питань про застосування заходів впливу  представники структурних підрозділів центрального апарату  або територіальних управлінь Національного банку, які виявили порушення в діяльності банку і є ініціаторами застосування заходів впливу (зокрема, керівник інспекційної групи, що здійснювала перевірку, та начальник структурного підрозділу, який проводив перевірку) можуть запрошуватися на засідання Комісії Національного банку для обґрунтування питань щодо застосування запропонованого заходу впливу.   
1.6. Комісія з питань нагляду та регулювання діяльності банків при територіальному управлінні Національного банку України (далі – Комісія при територіальному управлінні) створюється відповідно до наказу начальника територіального управління і здійснює свою діяльність на підставі нормативно-правових актів Національного банку, цього Положення та Положення про комісію, розробленого і затвердженого територіальним управлінням, окремих рішень Комісії Національного банку про делегування повноважень Комісіям при територіальних управліннях.
1.7. Комiсiю при територіальному управлінні очолює голова – начальник територіального управління або його заступник (куратор служби банківського нагляду). Обов’язки голови Комiсiї при територіальному управлінні в разi його вiдсутностi виконує заступник голови Комiсiї – заступник начальника територіального управління або керівник служби банківського нагляду.
1.8. До складу Комісії при територіальному управлінні входять керівник підрозділу (підрозділів) банківського нагляду територіального управління та його заступники, керівники підрозділів  з організації бухгалтерського обліку, юридичного, валютного контролю.
У разі відсутності одного з членів Комісії при територіальному управлінні повноваження покладаються на його заступника (особу, уповноважену виконувати його обов’язки  згідно зі  службовими обов’язками у відповідному структурному підрозділі).
Персональний склад Комісії при територіальному управлінні затверджується наказом начальника територіального управління.
З правом дорадчого голосу на засідання Комісії при територіальному управлінні можуть запрошуватися керівники інших підрозділів територіального управління.
1.9. Комісія Національного банку та Комісія при територіальному управлінні в разі розгляду  питань щодо застосування до конкретного банку заходів впливу можуть запрошувати та проводити співбесіди з головою  правління  (ради  директорів)  або головою спостережної ради банку, або іншими керівниками  банку з метою отримання пояснень стосовно допущених порушень.
1.10. Комісія Національного банку може переглядати та/або скасовувати рішення, що прийняті Комісією при територіальному управлінні, і в разі потреби приймати інші рішення на заміну скасованих, у тому числі такі, що містять вимогу про прийняття Комісією при територіальному управлінні нового рішення з урахуванням підстав і чинників скасування попереднього рішення.

2. Основні завдання  Комісії Національного банку та Комісії
при територіальному управлінні
2.1. Забезпечення  стабільності  й  надійності  банківської системи в державі та її регіонах, а також захист інтересів вкладників й інших кредиторів  банків.
2.2. Вирішення пріоритетних питань нагляду за банками та їх відокремленими структурними підрозділами і діяльності банківського сектору економіки держави та її регіонів. Визначення тенденцій розвитку банківської системи, розроблення системних питань і в разі потреби надання відповідних пропозицій Правлінню  Національного  банку.
2.3. Забезпечення координації роботи служби банківського нагляду, у  тому  числі щодо вдосконалення потоків інформації, роботи підрозділів служби банківського нагляду, подальшого розвитку  процедур щодо своєчасного й ефективного прийняття рішень та реагування щодо діяльності банків.
2.4. Застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, відповідно до делегованих Правлінням Національного банку і визначених нормативно-правовими актами Національного банку повноважень та  накладання штрафів за невиконання (неналежне виконання) законодавчих вимог з питань запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.
 2.5. Вжиття заходів  щодо  запобігання  злочинності і правопорушенням у банківській системі.
 2.6. Сприяння удосконаленню законодавчого забезпечення діяльності банківського  нагляду, ініціювання нових і вдосконалення чинних законів України та  нормативно-правових  актів Національного банку. Надання рекомендацій щодо внесення змін до нормативно-правових актів Національного банку з питань банківського нагляду. 

3. Повноваження  Комісії Національного банку
3.1. Заслуховування звітів начальників територіальних управлінь Національного банку, керівників Комісії при територіальному управлінні, начальників підрозділів банківського нагляду територіальних управлінь та керівників підрозділів банківського нагляду  центрального апарату, що безпосередньо здійснюють нагляд за банками, з питань банківського нагляду.
3.2. Прийняття рішення про затвердження показників системи раннього реагування (індикативних показників) та їх граничних значень.
3.3.  Прийняття рішення про щорічний розподіл банків на відповідні групи за встановленими Комісією Національного банку критеріями для здійснення порівняльного аналізу діяльності банків та з метою визначення переліку банків, нагляд за якими має здійснюватися підрозділом банківського нагляду центрального апарату Національного банку, і переліку банків, нагляд за діяльністю яких має здійснюватися підрозділами служби банківського нагляду територіальних управлінь.
3.4. Прийняття рішення про надання письмового дозволу на придбання або збільшення істотної участі в банку або відмову в наданні такого дозволу  щодо банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку.
3.5.  Прийняття рішення про надання дозволу на відновлення права власника істотної участі у використанні голосу придбаних акцій (паїв).
3.6. Прийняття рішень про погодження змін до статутів банків з іноземним капіталом у зв’язку із збільшенням статутного капіталу  банку за рахунок коштів  нерезидентів, а також у зв’язку із збільшенням частки юридичних осіб – нерезидентів України та фізичних осіб-іноземців у статутному капіталі банку.
3.7. Прийняття рішень про видачу банкам і банківським корпораціям банківських ліцензій, письмових дозволів на здійснення окремих операцій, розширення або зміну переліку операцій у письмових дозволах банкам і банківським корпораціям, видачу банківським корпораціям ліцензій на виконання окремої операції чи про відмову в їх наданні, розширенні або зміні переліку операцій.       
3.8. Прийняття рішень про видачу небанківським фінансовим установам ліцензій на здійснення окремих банківських операцій чи про відмову в їх наданні.
3.9. Прийняття рішення про надання дозволу на створення представництва українського банку на території іншої держави.
3.10. Прийняття рішення про акредитацію представництва іноземного банку чи про відмову в його акредитації.
3.11. Прийняття рішення про погодження на підставі проведення тестування і співбесід з кандидатами на посади:
  голів правління (ради директорів) і  головних бухгалтерів  банків (у тому числі державних банків) або осіб, які виконують їх обов’язки, а також членів виконавчого органу державного банку;
  голів правління (ради директорів) і головних бухгалтерів банківських корпорацій або осіб, які виконують їх обов’язки;
  керівників служби внутрішнього аудиту банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку;
  відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку.
3.12. Прийняття рішення про погодження звільнення з посад відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку, та в разі потреби проведення співбесіди з цими працівниками.
3.13. Прийняття рішення про погодження кандидатів на посади керівника, головного бухгалтера, відповідального працівника з питань фінансового моніторингу філії (у тому числі в разі їх зміни) та положення про філію, що створюється  на території іншої держави.
3.14. Прийняття рішення про надання банку дозволу на врахування залучених коштів на умовах субординованого боргу до капіталу банку або про відмову в наданні цього дозволу, а також про внесення змін до цього дозволу щодо найменування банку-боржника та інвестора.
3.15. Прийняття рішення щодо призупинення сплати процентів за субординованим боргом.
3.16. Прийняття рішення про надання або відмову у наданні дозволу на дострокове погашення субординованого боргу.
3.17. Прийняття рішення про скасування дозволу, наданого банку на врахування залучених коштів на умовах субординованого боргу до капіталу банку.
3.18. Прийняття рішення про надання або відмову в наданні дозволу щодо залучення коштів на умовах субординованого боргу від нового інвестора.
3.19. Прийняття рішення про надання попереднього дозволу на використання цінних паперів власної емісії для забезпечення кредитів у розмірі до 20 відсотків загальної суми внеску акціонера (учасника) до статутного капіталу банку.
3.20. Прийняття рішення про встановлення або продовження особливого режиму контролю за діяльністю банків з використанням спеціального програмного забезпечення  “АРМ  юридичної  особи” (АРМ-Ю).
3.21. Прийняття рішення про скликання загальних зборів учасників, спостережної ради банку, правління (ради директорів) банку для прийняття програми фінансового оздоровлення  або плану реорганізації банку.
3.22. Прийняття рішення про схвалення (погодження) програми фінансового оздоровлення банку.
3.23. Прийняття рішення про застосування до банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку, та інших осіб, які можуть бути об’єктом перевірки Національного банку, таких заходів впливу як видання розпорядження щодо:
а) зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі;
б) обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів  здійснюваних банком (банківською корпорацією) операцій з високим рівнем ризику;
в) заборони надавати бланкові кредити;
г) накладання штрафів на банки;
ґ) тимчасової, до усунення порушення, заборони власнику істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій (часток/паїв);
д) тимчасового, до усунення порушення, відсторонення посадової особи банку (керівників банку) від посади;
е) заборони власнику істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій (паїв);
є) звільнення з посади керівника банку, якому пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину.
3.24. Прийняття рішення про розірвання письмової угоди з банком у  зв’язку з невиконанням ним зобов’язань, прийнятих у письмовій угоді з Національним банком.
3.25. Прийняття рішення про надання банку розстрочки сплати штрафу за порушення банківського законодавства.
3.26. Прийняття рішення про передавання права голосу відповідно до придбаних акцій (паїв) довіреній особі.
3.27. Прийняття рішення про делегування своїх повноважень комісіям  при територіальних управліннях щодо видачі розпоряджень про застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства.
3.28. Прийняття рішення про відміну застосованих заходів впливу, крім рішень про застосування заходів впливу, які прийняті Правлінням Національного банку та рішень про накладення адміністративних штрафів.
3.29. Прийняття рішення про накладання штрафу за невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” банками, перелік яких визначено Комісією Національного банку.
3.30. Прийняття рішення Комісії Національного банку про припинення дії письмового дозволу Національного банку на здійснення операцій з валютними цінностями (позбавлення генеральної ліцензії Національного банку на право здійснення валютних операцій) у зв’язку з порушенням валютного законодавства.
3.31. Прийняття рішень з питань діяльності тимчасового адміністратора,  зокрема з таких:
а) затвердження плану роботи тимчасового адміністратора та  внесення в разі потреби змін до плану роботи;
б) схвалення (або відхилення) пропозицій тимчасового адміністратора щодо подальшої діяльності банку з урахуванням розгляду стану виконання плану тимчасового адміністратора;
в) надання тимчасовому адміністратору дозволу на продаж активів банку, балансова вартість яких перевищує один відсоток статутного капіталу банку, а також філії банку як цілісного майнового комплексу;
г) схвалення Програми фінансового оздоровлення під час залучення за пропозицією тимчасового адміністратора інвесторів для фінансового оздоровлення банку;
ґ) надання згоди тимчасовому адміністратору на здійснення організаційних заходів щодо реорганізації банку та затвердження плану його реорганізації.
3.33. Прийняття рішення про незадоволення заяви кредитора про ліквідацію банку та відхилення пропозицій територіального управління про відкликання банківської ліцензії та призначення ліквідатора.
3.34. Прийняття рішення про умови оплати роботи ліквідатора, що визначаються в договорі про ліквідацію банку.
3.35. Прийняття рішень з  питань процедури ліквідації банків, зокрема з таких:
а) оплати роботи ліквідатора, що визначена у відсотках від надходжень на накопичувальний рахунок банку, або його додаткової винагороди;
б) затвердження переліку (реєстру) акцептованих ліквідатором вимог кредиторів та за пропозицією ліквідатора змін до цього переліку (реєстру);
в) надання дозволу ліквідатору на погашення вимог кредиторів до часу затвердження Національним банком переліку вимог кредиторів, акцептованих ліквідатором, за договорами, що забезпечують здійснення ліквідаційної процедури;
г) погодження  порядку продажу майна (активів), його складу, умов та строків придбання;
ґ) визначення порядку розповсюдження повідомлення про проведення торгів у разі проведення закритого конкурсу (аукціону) на пропозицію ліквідатора;
д) надання (ненадання) згоди ліквідатору на передавання непроданих активів банку в управління юридичній особі;   
е) визначення юридичної особи, якій за договором передаватимуться в управління непродані активи банку, що ліквідовується;
є) затвердження кошторису витрат, пов’язаних з ліквідаційною процедурою банку, та змін до нього;
ж) затвердження ліквідаційного балансу  банку, ухвалення звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.
3.36. Виключення банку з Державного реєстру банків.
3.37. Визначення та призначення аудиторської фірми (аудитора) за її (його) згодою для виконання певних завдань банківського нагляду.
3.38. Подання в разі потреби Правлінню Національного банку пропозицій з питань регулювання діяльності банків, зокрема з таких:
реєстрації банків з іноземним капіталом;
встановлення для банку підвищених економічних нормативів;
підвищення резервів на покриття можливих збитків за кредитами та іншими активами;
призначення тимчасової адміністрації;
відкликання у банків банківської ліцензії, у банківських корпорацій – банківської ліцензії і ліцензії на виконання окремих операцій та ініціювання процедури  ліквідації банків, банківських корпорацій;
уведення мораторію на задоволення вимог кредиторів з метою створення сприятливих умов для покращання та стабілізації  діяльності  банку, для управління яким призначений тимчасовий адміністратор;
розірвання договору з ліквідатором та призначення нового ліквідатора;
усунення тимчасового адміністратора від виконання обов’язків та призначення тимчасовим адміністратором іншої юридичної або фізичної особи.
3.39. Інші повноваження, визначені нормативно-правовими актами Національного банку.

 4. Повноваження  Комісії при територіальному управлінні
4.1. Розгляд висновків підрозділу банківського нагляду територіального управління за матеріалами перевірок банків та філій/відділень банків регіону, а в разі потреби матеріалів перевірок та надання пропозицій Національному банку (територіальним управлінням), що здійснюють нагляд за діяльністю банків відповідно до їх переліку, визначеному Комісією Національного банку, щодо застосування заходів впливу в межах повноважень, визначених нормативно-правовими актами Національного банку та цим Положенням.
4.2. Прийняття рішення про надання письмових дозволів власникам істотної участі на придбання або збільшення істотної участі в банку або відмову в наданні такого дозволу власникам істотної участі банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку.
4.3. Оцінка ділової репутації посадових осіб банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку, шляхом:
а) проведення співбесід та погодження призначення кандидатів на посади голів правління (ради директорів) та головних бухгалтерів банків або осіб, які виконують їх обов’язки в разі зміни цих посадових осіб;
б) проведення співбесід та погодження призначення осіб на посади керівників служби внутрішнього аудиту банків;
в) проведення співбесіди та погодження призначення (звільнення з посад) осіб, відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків.  
4.4. Пред’явлення банкам та їх керівникам вимог щодо усунення банками (їх філіями, відділеннями) порушень банківського законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку.
4.5. Установлення особливого режиму контролю за діяльністю банків з використанням спеціального програмного забезпечення АРМ-Ю як виняток на строк до одного місяця для вирішення питання щодо подальшої діяльності банку.
4.6. Прийняття рішень про застосування до банків, перелік яких визначено Комісією Національного банку, та інших осіб, які можуть бути об’єктом перевірки Національного банку, таких заходів впливу, як видання розпорядження щодо:
а) зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі;
б) обмеження, зупинення  окремих видів здійснюваних банками операцій з високим рівнем ризику;
в) заборони надавати бланкові кредити;
г) накладання штрафів на банки;
ґ) тимчасової, до усунення порушення, заборони власнику істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій (часток/паїв);
д) передавання права голосу відповідно до придбаних акцій (паїв) довіреній особі.
4.7. Прийняття рішень про тимчасове, до усунення порушень, відсторонення керівників філії банку від посади.
4.8. Прийняття рішення про розірвання  письмової угоди з банком у  зв’язку з невиконанням ним зобов’язань за письмовою угодою, укладеною територіальним управлінням від імені Національного банку.
4.9. Прийняття рішення про відміну застосованих заходів впливу за порушення банківського законодавства в разі виконання банками, перелік яких визначено Комісією Національного банку, прийнятих зобов’язань та покращення показників діяльності.
4.10. Прийняття рішення про накладання штрафу за невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” банками, перелік яких визначено Комісією Національного банку.
4.11. Схвалення висновку щодо відсутності підстав для задоволення заяви кредитора та недоцільності прийняття рішення про ліквідацію банку на підставі його звернення.
4.12. Надання  пропозицій Національному банку, зокрема з таких питань: 
припинення окремих видів здійснюваних банком операцій з високим рівнем ризику, у тому числі припинення письмового дозволу на здійснення всіх операцій з валютними цінностями;
обмеження або зупинення операцій щодо приймання вкладів (депозитів) від юридичних та/або фізичних осіб у разі недотримання банком нормативу обов’язкового резервування;
встановлення для банку підвищених економічних нормативів;
підвищення резервів на покриття можливих збитків за кредитами та іншими активами;
тимчасового, до усунення порушення, відсторонення посадових осіб банків від посади; 
призначення тимчасової адміністрації;
відкликання банківської ліцензії та призначення ліквідатора;
обмеження або зупинення окремих операцій для банків, нагляд за діяльністю яких здійснює підрозділ центрального апарату Національного банку відповідно до переліку банків, який визначено Комісією Національного банку.
4.13. Розгляд питань, які не регламентовані нормативно-правовими актами Національного банку, та надання Національному банку відповідних пропозицій  щодо їх вирішення.
4.14. Інші повноваження, визначені нормативно-правовими актами Національного банку та окремими рішеннями Комісії Національного банку.

5. Регламент роботи Комісії Національного банку та Комісії при територіальному управлінні
5.1. Організаційною формою діяльності Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) є засідання. Засідання Комісії Національного банку проводяться кожний другий та четвертий вівторок місяця або позачергово за рішенням голови Комісії Національного банку. Засідання Комісії при територіальному управлінні проводяться в разі виникнення питань, що потребують розгляду.
5.2. Про  проведення чергового та/або позачергового засідання члени Комісії Національного банку та запрошені  особи  мають бути  повідомлені не пізніше ніж за три робочих дні до початку засідання. У такому самому порядку здійснюється повідомлення членів Комісії при територіальному управлінні та запрошених  осіб про проведення засідання Комісії при територіальному управлінні.
5.3. Голова  та члени Комісії  Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) за три дні до засідання мають бути ознайомлені з документами, з питань, які вносяться на розгляд Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), та з відповідними проектами рішень.
5.4. Проект рішення та доповідну записку з висновком щодо питань, що включені до порядку денного, готує  підрозділ центрального апарату (територіального управління) Національного банку, до компетенції якого належить порушене питання.
5.5. Члени Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) подають секретарю Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) пропозиції щодо внесення змін до порядку денного не пізніше ніж за два робочих дні до початку засідання.
 Пропозиції до проектів рішень члени Комісії Національного банку подають секретарю не пізніше ніж за два робочих дні, члени Комісії при територіальному управлінні – не пізніше ніж за один робочий день до початку засідання.
 5.6. Повідомлення членів Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) про призначення засідання, його порядок денний та надання секретарю  зауважень до порядку денного та проекту рішення Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) може здійснюватися за рішенням голови Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) в інші строки, якщо встановлений регламентом строк призведе до порушення строків розгляду документів, установлених нормативно-правовими актами Національного банку.
5.7. Засідання веде голова Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), а в разі його відсутності – заступник голови Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні).
5.8. Засідання вважається таким, що відбулося, у разі присутності не менше двох третин складу Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні). Рішення Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) приймаються  на  засіданнях  простою більшістю  голосів.  У разі рівності голосів перевага надається рішенню, за яке проголосував голова відповідної комісії (у разі його відсутності – заступник голови).
За наявності заперечень членів Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) щодо прийнятих рішень відповідні обґрунтування мають відображатися в протоколі.
5.9. Комісія Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) за розпорядженням голови Комісії Національного банку або його заступника (голови Комісії при територіальному управлінні або його заступника) може приймати рішення з окремих питань у робочому порядку шляхом підписання (візування) проекту рішення більшістю членів Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), якщо призначення засідання Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) з обговоренням прийнятих рішень призведе до порушення Національним банком (територіальним управлінням) строків розгляду документів, установлених нормативно-правовими актами Національного банку. Рішення Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) вважається прийнятим в робочому порядку, якщо його  завізували не менше двох третин членів Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні).
5.10. Засідання Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) оформляються протоколом.
5.11. У протоколі засідання Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні)  має зазначатися, до відома яких осіб (юридичних або фізичних) має доводитися зміст відповідного рішення Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні).
5.12. Рішення Комісії Національного банку оформляються на бланку  Комісії Національного банку та підписуються головою Комісії Національного банку або його заступником, Комісії при територіальному управлінні – на бланку Комісії при територіальному управлінні (або бланку територіального управління) та підписуються головою Комісії при територіальному управлінні або його заступником.
5.13. Копія рішення передається  керівнику підрозділу, який ініціював розгляд питання на засіданні Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні).
У випадках,  передбачених нормативно-правовими актами Національного банку, копія рішення Комісії при територіальному управлінні передається  відповідному підрозділу банківського нагляду центрального апарату Національного банку.
5.14. Рішення Комісії Національного банку, прийняті в межах її  компетенції, є обов’язковими  для  виконання структурними підрозділами центрального апарату, територіальними управліннями Національного банку, Комісіями при територіальних управліннях, банками, іншими особами, які можуть бути об’єктом перевірки Національного банку, тимчасовими адміністраторами та ліквідаторами банків  України.
5.15. Рішення Комісії при територіальному управлінні, прийняті в межах  її  компетенції,  є обов’язковими  для  виконання  підрозділами територіального управління, банками  та філіями банків, учасниками банків, іншими особами, що можуть бути об’єктом перевірки Національного банку, ліквідаторами та тимчасовими адміністраторами банків, розташованих на території регіону.
5.16. Територіальні управління мають право розробити  регламент роботи Комісії територіального управління, який затверджує начальник територіального управління. Регламент роботи Комісії територіального управління не повинен суперечити цьому Положенню. 

6. Права та обов’язки голови і членів Комісії Національного банку
та Комісії при територіальному управлінні
6.1. Голова Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) має право:
а) надавати пропозиції про зміни складу Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні);
б) приймати рішення щодо запрошення (не членів Комісії) на засідання Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні);
в) приймати рішення про призначення засідання Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) та включення відповідних питань до порядку денного;
г) зобов’язувати членів Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) забезпечувати підготовку матеріалів, потрібних для прийняття рішень згідно з порядком денним засідань;
ґ) переглядати до початку засідань підготовлені виконавцями для розгляду на засіданні Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) матеріали і приймати рішення щодо їх повноти та якості. У разі неякісної та неповної підготовки матеріалів повертати їх на доопрацювання або знімати питання з порядку денного засідання, якщо є потреба отримання  додаткових документів.
6.2. Голова Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) зобов’язаний:
а) дотримуватися вимог банківського законодавства, у тому числі нормативно-правових  актів Національного банку, та цього Положення під час підготовки та проведення засідань Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні);
б) проводити засідання Комісії  Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) відповідно до порядку денного;
в) координувати та контролювати роботу підрозділів центрального апарату Національного банку (територіального управління) щодо своєчасної  та якісної підготовки матеріалів до розгляду на засіданні Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні).
6.3. Члени Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) мають право:
вносити пропозиції  щодо проведення засідань Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), проектів рішень та включення додаткових питань до порядку денного; 
брати участь у співбесіді й отримувати відповідні пояснення від запрошених від банків осіб під час проведення з ними співбесіди на засіданні Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні);
висловлювати свою думку щодо проектів рішень під час їх обговорювання та голосування.
6.4. Члени Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) зобов’язані дотримуватися регламенту роботи Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) та брати участь у засіданні Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), голосувати.
6.5. Члени Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні), у тому числі голова та його заступник, несуть дисциплінарну й іншу відповідальність згідно із законодавством України за обґрунтованість і правомірність прийнятих рішень.
6.6. Члени Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) під час розгляду  документів, наданих  банками, за наявності в них інформації, яка становить банківську таємницю, не мають права розголошувати цю інформацію, а також використовувати її на свою користь чи на користь третіх осіб.

 7. Обов’язки секретаря Комісії Національного банку та
 Комісії при територіальному управлінні
7.1. Секретар Комісії Національного банку та особа, яка в разі відсутності секретаря Комісії Національного банку виконує його обов’язки, призначаються службовим розпорядженням заступника Голови Національного банку – куратора служби банківського нагляду згідно з розподілом функціональних обов’язків. 
7.2. Секретар Комісії Національного банку виконує  такі обов’язки:
а) проводить  роботу  щодо  підготовки  засідань  Комісії Національного банку, формування  порядку  денного і протокольного оформлення підсумків засідань. Веде реєстр протоколів засідань Комісії Національного банку;
б) не пізніше ніж за три робочих дні до початку засідання інформує членів  Комісії Національного банку про місце і час проведення засідання та  подає їм порядок денний;
в) не пізніше ніж за два робочих дні до початку засідання отримує від  членів  Комісії Національного банку пропозиції щодо внесення змін до порядку денного і проектів рішень з порушених питань;
г) веде протокол засідань та доводить рішення Комісії Національного банку  і протокольні доручення до відома членів Комісії Національного банку  для виконання;
ґ) запрошує на засідання Комісії Національного банку представників банків та інших осіб (не членів Комісії), якщо рішення про їх участь прийняте головою Комісії Національного банку або його заступником;
д) забезпечує організаційну роботу щодо проведення тестування і  співбесід осіб, визначених у пункті 3.11 цього Положення, з  членами  Комісії Національного банку для прийняття на засіданні Комісії Національного банку остаточного рішення щодо професійної придатності, ділової репутації  та  погодження  призначення   цих  осіб; 
е) надсилає копії прийнятих Комісією Національного банку рішень та протокольних доручень відповідним підрозділам банківського нагляду центрального апарату Національного банку або територіальним управлінням, які ініціювали розгляд питання на засіданні Комісії Національного банку.
 (Пункт із змінами, внесеними постановою Правління
Національного банку України
 від 13.02.2009 № 70, реєстр. № 1417 від 13.02.2009)
7.3. Секретар Комісії при територіальному управлінні призначається згідно з наказом начальника територіального управління. У разі відсутності секретаря Комісії при територіальному управлінні його обов’язки покладаються на іншу особу, уповноважену виконувати його обов’язки згідно з посадовою інструкцією або наказом начальника територіального управління.
7.4. Секретар Комісії при територіальному управлінні виконує такі обов’язки:
а) проводить  роботу  щодо  підготовки  засідань  Комісії при територіальному управлінні,  формування  порядку  денного і протокольного оформлення підсумків засідань. Веде реєстр протоколів засідань Комісії при територіальному управлінні;
б) не пізніше ніж за три робочих дні до початку  засідання інформує членів  Комісії  при територіальному управлінні про місце і час проведення  засідання, його порядок денний;
в) не пізніше ніж за два робочих дні до початку засідання отримує від  членів  Комісії  при територіальному управлінні пропозиції щодо внесення змін до порядку денного  і  не пізніше ніж за один робочий день – до  проектів рішень з порушених питань;
г) запрошує на засідання Комісії при територіальному управлінні представників банків, якщо рішення про їх участь прийняте головою Комісії  при територіальному управлінні або його заступником;
ґ) забезпечує організаційну  роботу  щодо проведення співбесід членів  Комісії при територіальному управлінні з особами, визначеними в пункті 4.4 глави 4 цього Положення, для прийняття на засіданні Комісії  при територіальному управлінні остаточного рішення про професійну придатність, ділову репутацію  та/або  погодження  призначення  цих  осіб;
д) доводить рішення  і протокольні доручення Комісії  при територіальному управлінні до відома членів Комісії при територіальному управлінні для виконання та надає копії рішень і угод відповідним підрозділам банківського нагляду центрального апарату Національного банку згідно з пунктом 5.13 глави 5 цього Положення.
7.5. Секретар Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) може повідомляти членів Комісії про засідання, порядок денний тощо та отримувати від них пропозицій за рішенням голови Комісії Національного банку (Комісії при територіальному управлінні) в інші строки згідно з пунктом 5.6 глави 5 цього Положення.  


Директор Департаменту методології
банківського регулювання та нагляду                                               Н.В.Іваненко      
    
ПОГОДЖЕНО
Заступник  Голови
Національного банку України 
_______________  В.Л.Кротюк